Najnowsze wiadomości / Komunikaty prasowe / Sieć kwalifikacyjna zapewnia wsparcie startowe dla zielonej energii na Łużycach

Sieć kwalifikacyjna zapewnia wsparcie startowe dla zielonej energii na Łużycach

LEAG, IBBF i BEE chcą wspierać rozwój wykwalifikowanej siły roboczej podczas zmian strukturalnych.

Gruppenbild der QLEE-Projektinitiatoren im Freien, bei dem alle Teilnehmer lächelnd mit erhobenem Daumen posieren.

Berlin, 28 marca 2022 r.: Lausitz Energie Kraftwerke AG (LEAG), Vereinigung für Betriebliche Bildungsforschung e.V. (IBBF) i Bundesverband Erneuerbare Energie (BEE) zakładają "Qualifizierungsverbund in der Lausitz für Erneuerbare Energien" (QLEE). Celem sieci kwalifikacyjnej jest wspieranie zmian strukturalnych na Łużycach i otwieranie nowych możliwości gospodarczych dla firm w regionie poprzez zapewnienie ukierunkowanych na potrzeby i grupy docelowe szkoleń i dalszej edukacji dla ich pracowników.
Wspólny projekt otrzymał zatwierdzenie finansowania z programu STARK rządu niemieckiego pod koniec 2021 roku. Program ten finansuje projekty wspierające proces transformacji w kierunku ekologicznie, ekonomicznie i społecznie zrównoważonej struktury gospodarczej w regionach górniczych. Na początku marca inicjatorzy projektu LEAG, BEE i IBBF spotkali się w Centrum Konferencyjnym LEAG w Lübbenau, aby zainicjować pierwsze działania na rzecz rozwoju sieci kwalifikacyjnej.
W kontekście decyzji o wycofaniu się z produkcji energii z węgla i jednoczesnego przyspieszenia ekspansji odnawialnych źródeł energii
inicjatorzy projektu dostrzegają liczne przyszłe możliwości związane z transformacją energetyczną w zróżnicowanym i rozwijającym się sektorze gospodarki z nowymi profilami zatrudnienia.
Chcą pomóc regionalnym firmom w otwieraniu nowych obszarów biznesowych w oparciu o dobrze uzasadnione programy kwalifikacyjne, w tworzeniu niezbędnych profili zawodowych i nadążaniu za stale zmieniającymi się ramami regulacyjnymi. Sektor energii odnawialnej posiada duże doświadczenie w radzeniu sobie z transformacjami i nowymi wyzwaniami, które ma być przekazywane w ramach programu kwalifikacji.
Wspólnym celem strategicznym jest ustanowienie funkcjonującej regionalnej i sektorowej sieci kwalifikacji, wyjaśniają inicjatorzy projektu. Ma to na celu wspieranie firm w regionie i ich pracowników poprzez dalsze szkolenia w celu radzenia sobie ze zmianami strukturalnymi.

Celem jest zapewnienie ukierunkowanych możliwości szkoleniowych w dziedzinie nowych technologii, na przykład
na przykład w zakresie wytwarzania energii oraz jej przesyłu i magazynowania
energii, na przykład dla pracowników na Łużycach.
Ma to na celu wsparcie rozwoju i zatrzymanie wykwalifikowanej siły roboczej na Łużycach.
być wspierane. Jest to również szansa na całkowitą repozycjonowanie gospodarcze regionu
a tym samym uczynić z niego modelowy region dla całej Europy.
"Nasza firma energetyczna jest jedną z największych organizacji szkoleniowych w Brandenburgii i Saksonii.
i Saksonii, która została wielokrotnie doceniona za doskonałą jakość.
Od wielu lat prowadzimy w Lübbenau centrum kwalifikacyjne dla pracowników z branży energetycznej.
oraz ośrodek szkoleniowy ze szczególnym uwzględnieniem branży energetycznej. I
Jako firma sami jesteśmy w trakcie transformacji w kierunku znacznie wyższego udziału energii odnawialnej.
większy udział energii odnawialnej. Są to kwalifikacje
i doświadczenie, które wniesiemy do sieci kwalifikacji".
wyjaśnia członek zarządu LEAG ds. zasobów ludzkich Jörg Waniek: "Dzięki temu projektowi chcemy
wnieść konkretny wkład w pomyślne kształtowanie zmian strukturalnych na Łużycach.
Łużycach, a także dostarczyć inspiracji i przykładów dla innych dotkniętych regionów.
innych dotkniętych regionów. Z przyjemnością pozyskamy również kolejnych partnerów do sieci kwalifikacyjnej.
partnerów do sieci kwalifikacyjnej."
"Dzięki wspólnie opracowanemu pomysłowi na projekt, Niemiecka Federacja Energii Odnawialnej podkreśla gotowość branży odnawialnych źródeł energii do podjęcia
do wzięcia konkretnej odpowiedzialności za kwestie społeczno-gospodarcze wynikające ze zmian strukturalnych. Transformacja energetyczna oferuje szerokie możliwości zatrudnienia.
Ważne jest dla nas, aby dawne regiony węglowe zachowały swoje silne klastry tworzenia wartości w nowoczesnym przemyśle energii odnawialnej.
w nowoczesnym przemyśle energii odnawialnej. Dlatego chcemy wspierać transfer zatrudnienia, aby ludzie mogli znaleźć przyszłość w swoim regionie" - mówi Wolfram Axthelm, dyrektor zarządzający Niemieckiej Federacji Energii Odnawialnej.
"Aby wykorzystać możliwości, jakie stwarzają niezbędne zmiany strukturalne, pracownicy potrzebują nowych umiejętności w zmienionych i nowych obszarach działalności"
mówi dr Michael Steinhöfel, dyrektor zarządzający IBBF. "Chcemy sprawić, by pracownicy byli gotowi na zmiany i otworzyć przed nimi perspektywy kariery w ich kraju ojczystym poprzez zapewnienie szkoleń zorientowanych na potrzeby i grupy docelowe, które odpowiadają aktualnym wymaganiom nowoczesnych miejsc pracy i są realizowane w atrakcyjnych formatach".
Siedzibą QLEE będzie Lübbenau. Wspólny portal internetowy będzie wspierał nawiązywanie kontaktów między poszczególnymi podmiotami, a tym samym znacząco przyczyni się do realizacji celu projektu.

Data

28.03.2022