Zum Inhalt springen Zur Fußzeile springen
Nejnovější zprávy / Tiskové zprávy / Posílení obcí pro přechod na energetiku

Posílení obcí pro přechod na energetiku

Lužická kvalifikační síť pro obnovitelné zdroje energie (QLEE) otevírá svůj program pro lužická města a obce.

Gruppe von Personen sitzt vor einer Präsentation

Dne 18. listopadu 2022 se v konferenčním centru LEAG v Lübbenau uskutečnilo úvodní setkání projektu QLEE se zástupci lužických měst a obcí. Zástupci více než 30 obcí diskutovali o tom, jak lze posílit jejich správu a podniky při rozšiřování obnovitelných zdrojů energie. Energetická transformace se odehrává v obcích! Současná energetická krize a dlouhodobá transformace energetiky jsou výzvou i pro místní samosprávy. Správy a obecní společnosti potřebují lidi, kteří vědí, jaké existují technické, právní a finanční rámcové podmínky, aby mohli tuto změnu využít. Jan Hinrich Glahr za Německý svaz pro obnovitelné zdroje energie (BEE) k tomu říká: „Energetická transformace probíhá na místní úrovni v obcích! Zájem místních samospráv o informační akce s praktickými příklady a možností získat přehled o aktivní realizaci energetické transformace výrazně vzrostl. Proto chceme my z projektu QLEE směřovat naše vzdělávací programy nejen do podniků, ale také do lužických měst a obcí.“ Nabídka pro lužické obce přichází v pravý čas! Cílem projektu je společně s obcemi vytvořit a realizovat konkrétní vzdělávací programy. Kromě toho se bude o výzvách spojených s energetickou transformací diskutovat také s širší občanskou společností v Lužici. Za tímto účelem je projekt QLEE podporován společností EnerXplain gGmbH a Agenturou pro obnovitelné zdroje energie (AEE). AEE již analyzovala požadavky a potřeby lužických obcí a v pátek je představila. Andreas Fredrich, starosta města Senftenberg, k tomu uvedl: „Zejména malé obce mají vysokou poptávku po informacích a odborných znalostech v oblasti přechodu na nové zdroje energie, a proto přichází nabídka QLEE šitá na míru v pravý čas!“ Na závěr iniciátoři projektu QLEE vysvětlili, že obce se nyní mohou na projekt QLEE kdykoli obrátit se svými vzdělávacími potřebami, aby společně vytvořily a realizovaly vhodné vzdělávací programy. Všichni účastníci se shodli na tom, že Lužice se může kvalifikovat pro budoucnost jen společně.

Pozadí

QLEE - Kvalifikační síť pro obnovitelné zdroje energie v Lužici

Kvalifikační síť pro obnovitelné zdroje energie v Lužici (QLEE) je projekt, který poskytuje podnikům a zaměstnancům v regionu těžby hnědého uhlí nové ekonomické perspektivy prostřednictvím kompetentních vzdělávacích programů v oblasti nových technologií. Iniciátory jsou společnost LEAG, Institut für betriebliche Bildungsforschung (IBBF) a Bundesverband Erneuerbare Energie e.V. (BEE). Projekt je zaměřen na měnící se potřeby regionálního hospodářství během strukturálních změn a přispívá k rozvoji a udržení kvalifikované pracovní síly v Lužici. Na konci roku 2021 získal společný projekt schválení financování z programu německé vlády STARK, který financuje projekty podporující proces transformace směrem k ekologicky, ekonomicky a sociálně udržitelné hospodářské struktuře v uhelných regionech.

datum

18.11.2022