Zum Inhalt springen Zur Fußzeile springen
Nejnovější zprávy / Tiskové zprávy / Lužické perspektivy - Perspektive Lausitz: Zahájení Akademie budoucnosti

Lužické perspektivy - Perspektive Lausitz: Zahájení Akademie budoucnosti

Diskussionsrunde bei der Veranstaltung Zukunftsakademie Lausitz mit mehreren Teilnehmern in einem Raum.

Berlín/Lübbenau, 07.08.2023: Od dnešního dne až do 11. srpna 2023 se v konferenčním centru LEAG v Lübbenau koná Lusatia 2023 Future Academy. Cílem je seznámit mladé lidi z Braniborska, Saska a Berlína s transformací energetického regionu Lužice, předat jim znalosti o energetické transformaci a podpořit dialog. Akademie budoucnosti je společnou akcí pořádanou Kvalifikační sítí pro obnovitelné energie v Lužici (QLEE) a projektem DGB REVIER-WENDE za podpory DGB-Jugend Berlin-Brandenburg. Fotografie z akce jsou k dispozici od 17:30 na následujícím odkazu: https://bit.ly/3OpCH0P (© QLEE / R. Eckstein).
Prof. Dr.-Ing. Jörg Steinbach, ministr hospodářství, práce a energetiky spolkové země Braniborsko:
„Je to skvělá příležitost hovořit na Zukunftsakademii Lužice s přibližně 50 mladými lidmi o klíčových otázkách energetické transformace a strukturálních změn v Lužici. Jejich perspektivy a nadšení jsou neocenitelné při prosazování udržitelných změn v regionu a zachování Lužice jako silného energetického regionu. Společně můžeme řešit výzvy a vyvíjet inovativní řešení, která nejen chrání klima, ale také vytvářejí nové příležitosti a perspektivy pro místní obyvatele.“

Wolfram Axthelm, výkonný ředitel BEE:
„Obnovitelné zdroje energie se mohou stát spojovacím článkem pro silnou tvorbu hodnot a stabilní zaměstnanost v bývalých uhelných regionech. Za tímto účelem nyní musíme vést dialog zaměřený na příležitosti. Struktura výroby energie z obnovitelných zdrojů se svými decentralizovanými zálohami a vazbou na stávající i nové zákazníky z řad inovativních malých a středních podniků může výrazně zlepšit hloubku přidané hodnoty. Tím se posílí obce a spolkové země a Lužice se rozvine ve vzorový region. Poskytnout k tomu stavební kámen prostřednictvím Akademie budoucnosti je skvělé.“

Jörg Waniek, vedoucí personálního oddělení společnosti LEAG:
„Jsme rádi, že jako partner QLEE můžeme pro tuto Akademii budoucnosti a další vzdělávací kurzy v oblasti obnovitelných zdrojů energie využít naše moderní konferenční centrum v Lübbenau. Společnost LEAG je uprostřed transformačního procesu, jehož cílem je stát se v budoucnu jedním z největších výrobců zelené elektřiny v Německu. Stojí za tím projekty obnovitelných zdrojů energie o výkonu až 7 GW do roku 2030 a až 14 GW do roku 2040, stejně jako velké skladovací kapacity a výstavba nových elektráren schopných vyrábět vodík. K tomu potřebujeme my a partnerské společnosti, s nimiž spolupracujeme na projektu transformace gigawattové továrny, mnoho mladých kvalifikovaných pracovníků, které chceme v Zeleném energetickém domě Lužice pro budoucnost vyškolit.“

Theresa März, účastnice Akademie budoucnosti:
„Energetická transformace nabízí mnoho příležitostí, jak si něco vyzkoušet, zapojit společnost a přemýšlet v cyklech. Vzhledem k tomu, že v Lužici jde konkrétně o transformaci z tradičního regionu těžby uhlí na udržitelné a inovativní energetické centrum, vidím zde velký potenciál pro mezioborová a perspektivní řešení. Velmi se těším na to, až budeme společně s dalšími mladými lidmi diskutovat o efektivní, spravedlivé a sociálně přijatelné energetické transformaci. To, co v regionu funguje, lze jistě posunout na další úroveň!“

Pozadí

QLEE - Kvalifikační síť pro obnovitelné zdroje energie v Lužici

Kvalifikační síť pro obnovitelné zdroje energie v Lužici (QLEE) je projekt, který poskytuje podnikům a zaměstnancům v hnědouhelném regionu nové ekonomické perspektivy prostřednictvím kompetentních kvalifikačních programů v oblasti nových technologií. Iniciátory jsou společnost LEAG, Institut für betriebliche Bildungsforschung (IBBF) a Bundesverband Erneuerbare Energie e.V. (BEE). Projekt je zaměřen na měnící se potřeby regionálního hospodářství během strukturálních změn a přispívá k rozvoji a udržení kvalifikované pracovní síly v Lužici. Na konci roku 2021 získal společný projekt schválení financování z programu německé vlády STARK, který financuje projekty podporující proces transformace směrem k ekologicky, ekonomicky a sociálně udržitelné hospodářské struktuře v uhelných regionech.
REVIERWENDE - Odbory formují strukturální změny
Projekt REVIERWENDE, iniciovaný Německou odborovou konfederací (DGB), působí jako aktivní společník a organizátor probíhajících strukturálních změn z pohledu zaměstnanců. Mezi hlavní pilíře tohoto projektu patří vytváření sítí, poradenských služeb a kvalifikačních opatření. Ústředními cíli jsou zachování a podpora dobré práce a integrace a realizace myšlenek zaměstnanců z hornické oblasti. Mezi hlavní oblasti činnosti patří také identifikace potenciálu a příležitostí v průběhu tohoto transformačního procesu, zejména s ohledem na mladou generaci.

datum

07.08.2023